Lensa Dan Pena

Sini bukan tempat untuk mengira, bereksperimen dan berfantasi tapi sini hanyalah sekadar gelanggang aku untuk meluahkan hasil pemerhatian aku tentang kehidupan dunia yang penuh liku-likunya. Cerita warna warni dan comotnya kehidupan ini semua hanyalah berdasarkan lensaku dan ku tiripkan ia dalam bentuk tulisan sebagai penaku.

Yang Menulis

My photo
Johor Bahru Town, Johor, Malaysia
Pengalaman dan cerita pentas dunia yang menjadikan aku watak dalam kehidupan tatkala aku cuba bertatih mencari pelangi indah dalam harapan warna warni di ufuk merah langit jingga. Agar bisa aku melakar sesuatu yang pasti mengukir manis disenyuman itu. (1 September 2010)

Ada orang ikut

Sedang melihat..

Mengendap Sini

June 10, 2011

The Light.


بسم الله الرحمن الرحيم

Greeting From Emil


Sebermula hidup guwa yang baru, mencari ilham dalam dunia penulisan ini bukan mudah bagai kita minum air. Kadang apa yang kita suara tak semua akan dengar. Biasalah kehidupan tak semudah yang kita sangka. Guwa juga manusia biasa yang bukan biasa mencari populariti. Mengenali manusia adalah satu kebiasan bagi manusia. Kadang yang terbaik itu datang tanpa kita sedari, ia sebenarnya adalah anugerah yang besar dari Ilahi. Guwa terkesima adakalanya kerana semua yang hadir dan menjadi tak semua kita pinta. Tapi apa yang pasti guwa selalu mengharap agar ada titik-titik cahaya hadir memberi harapan. Biarpun nipis guwa akan berusaha terbaik. Menulis bagi guwa biasanya hadir dari luahan jiwa dan juga cerita manusia sekeliling.

Guwa jeles bila melihat teman-teman yang hebat mengarang. Jiwa bahasa mereka amat tinggi. Guwa cuba memahami cara dan gaya mereka. Bukan meniru contoh bulat-bulat tapi guwa memahami cara yang disampaikan. Mungkin punya tauladan yang baik. Guwa suka bila cerita itu punya makna menarik yang diambil dari titian kehidupan dunia yang penuh dengan lautan manusia. 

Cerita yang ringkas tapi penuh isinya memang amat guwa senangi. Bagaikan punya kuasa menarik manusia untuk membaca dan adakalanya membuat manusia itu gelak tersenyum mesra. Cantik rangka cerita itu sebenarnya. Guwa mengagumi mereka yang sehebat gah tugu pahlwan negara itu tapi dalam hidup mereka tanamkan nadi rendah diri itu agar mereka tidak tersepit dek jutaan gosip publisti murahan dunia. Biasalah manusia. Adakalanya cerita jiran rumah hilang kain dalam pun nak dia beritahu sepupu sepapat mereka. Yang paling aku awal pelajari masa kecil-kecil dahulu adalah makcik-makcik yang duduk borak bagai warung kopi tepi longkang depan rumah gosip pasal jiran mereka. Banyak cerita melayu dulu tunjuk macam tu. Dah macam budaya. Tapi benda tu sikit pun guwa tak minat. Kain sendiri dah rabak depan mata pun tak nampak tapi kalau orang lain besar lubang jarum pun dia orang boleh mengata. Hebat kan manusia ni.

Dunia ni memang banyak khazanahnya kalau kita hayati. Banyak cerita kita boleh perolehi. Tanpa guwa sedari berjuta-juta penglipur lara yang pernah dicipta. Ada suka dan dukanya. Hebat pada pengkarya. Guwa kagum. Bila guwa baca, guwa faham. Semua punya cerita balik tabir. Setiap hikayat yang dicipta tak seindah impian dan harapan yang diidamkan. Bagi guwa setiap perkara yang hadir itu mengajar tentang hidup agar guwa reti nak bertatih atas dunia. Memang perlu cari cara yang betul. Kalau silap gamaknya guwa hanyut bagai arus yang deras. So guwa kena berhati-hati. fikir sebelum bertindak. Itu nasihat guwa. Harapan itu simpan dalam-dalam. Cari cara dan sampingkan dengan usaha. InsyaAllah berjaya.

Biarpun harapan guwa tipis. Guwa tetap akan berusaha. Selagi hidup buatlah apa yang mampu. Jangan yang buruk. Dengan segala kudrat akan guwa kerah. Mencari kehidupan bukan mudah yang disangka kalau ingin berjaya. Banyak cara, biarpun kerlipan cahaya bintang itu kecil. Tapi guwa percaya satu hari ia mungkin berhasil. Guwa tanam azam berbakul-bakul. Dalam-dalam guwa simpan. Sampai satu masa bila muntah guwa janji orang keliling guwa lah akan guwa cari. Guwa takkan pernah lupa. Sebab guwa manusia, mencari kehidupan bukan pada dunia. Sebab guwa sendiri pijak tanah yang dasarnya Adam diciptakan. Guwa tak lupa usul. Itu paling penting. 

lensapena.com.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...