Lensa Dan Pena

Sini bukan tempat untuk mengira, bereksperimen dan berfantasi tapi sini hanyalah sekadar gelanggang aku untuk meluahkan hasil pemerhatian aku tentang kehidupan dunia yang penuh liku-likunya. Cerita warna warni dan comotnya kehidupan ini semua hanyalah berdasarkan lensaku dan ku tiripkan ia dalam bentuk tulisan sebagai penaku.

Yang Menulis

My photo
Johor Bahru Town, Johor, Malaysia
Pengalaman dan cerita pentas dunia yang menjadikan aku watak dalam kehidupan tatkala aku cuba bertatih mencari pelangi indah dalam harapan warna warni di ufuk merah langit jingga. Agar bisa aku melakar sesuatu yang pasti mengukir manis disenyuman itu. (1 September 2010)

Ada orang ikut

Sedang melihat..

Mengendap Sini

January 28, 2012

Manusia | Memori Itu Lukisan Bayang

 Muncul tahun baru yang aku patut sulami sekali lagi dan ku panjatkan syukur pada yang maha Esa. Syukur tidak pernah lekang dan putus dari bibirku. Manusia macam aku cuku sederhana bukan menunjuk tapi aku sudah buang apa itu nama perasaan berlagak. Seimbas kembali sebelum celoteh meleret, sebelum jauh menulis aku terima ramai manusia sukar faham apa coretan di sini. Aku tidak memnita dibaca, cuma tulus menulis sekadar pandangan. Ayat aku tidak sebaik tatabahasa mungkin lebih baik diertikan bersimpang siur. Maaf atas tulisan aku yang tak begitu jitu.
Belum cukup setahun aku tampil dari susuk kehidupan baru, setiap manusia pasti menghadapi simpang. Aku bertemu satu saat yang cukup buat aku tergamam. Tapi itu mungkin takdir, acapkali aku fikir. Mungkin aku telang ditimbang atas setiap angkaraku. Biarlah hilang warna merah itu dari pandangan. Aku susun keringat akan ku dapat sekali lagi.


Biar ia cukup sederhana tapi itu yang aku mahukan. Bukan kerana nilai harganya tapi jasa yang ditaburkan pada aku. Aku akan pastikan jika sekali lagi tidak akan berbuah dua kali peristiwa itu. Saat ini aku syukur juga kerana seseorang hadir memberi aku kekuatan. Nasihat itu aku turuti dan ku hamparkan bagi kedua orang tua ku melihat. Jelas mereka lebih suka kejujuran itu tanpa dipaksa aku jua senyum.


Tahun baru, aku tak reti berazam tapi ada satu itu adalah misi. Aku cuba untuk memerah keringat bagi berjaya bersama kawan dan juga untuk dia. Bukan itu sahaja misi seterus adalah kembalikan jiwa merah itu balik padaku. Keringat usaha untuk berjaya dan juga hasil ganti rugi keringat orang tua ku. Insya Allah doa kan aku. 


lensapenaemil

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...